xtx125 2007r - nie pokazuje prędkości na liczniku

Forum dotyczące nadwozia, zawieszenia, układu hamulcowego, napędowego, ogumienia i innych podzespołów nie związanych z silnikiem.

xtx125 2007r - nie pokazuje prędkości na liczniku

Postprzez embemax » 24 gru 2018, o 12:48

Cześć Wszystkim!
Jestem laikiem w takich sprawach dlatego zapytam, mam problem, mianowicie wczoraj zauważyłem że na liczniku nie pokazuje prędkości; cały czas widnieje cyfra 0km/h.

Czy to może być wina tego czujnika? (mam identyczny przy kole, link niżej) Jeżeli tak to można jakoś naprawić czy tylko ASO? :)

https://8.allegroimg.com/s512/03e4eb/c4b12296458ab6085006362ca3a8
embemax
Czyścioch
 
Posty: 2
Dołączył(a): 24 gru 2018, o 12:27
Motocykl: xtx125

Re: xtx125 2007r - nie pokazuje prędkości na liczniku

Postprzez Pawlo » 25 gru 2018, o 22:59

Sprawdź najpierw instalację czujnika i zamocowanie samego czujnika, bo takie czujniki są wrażliwe na odległość od mierzonego elementu. Z tego co kojarzę to w 125 mierzy on prędkość tarczy i nie ma żadnego wieńca/koronki jak przy ABS, także ewentualna wymiana czujnika powinna załatwić temat.
Obrazek
Avatar użytkownika
Pawlo
Moderator
 
Posty: 2431
Dołączył(a): 1 paź 2010, o 19:29
Lokalizacja: Wrocław
Motocykl: TT600S 4GV [SM]

Re: xtx125 2007r - nie pokazuje prędkości na liczniku

Postprzez qpa » 27 gru 2018, o 12:10

Sprawdz czy na tarczy jest magnes, może gdzieś odpadł.
qpa
Po ośki w błocie
 
Posty: 883
Dołączył(a): 12 lis 2010, o 18:31


Powrót do XT - Zawieszenie, hamulce, ogumienie...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron