Montowanie obrotomierza

Forum poświęcone modyfikacjom XT.

Montowanie obrotomierza

Postprzez squero381 » 26 mar 2012, o 11:59

Witam, mam pytanie otóż w moim Xt oryginalnie są 4 kontrolki. Chciałbym w ich miejsce wstawić obrotomierz i tu moje pytanie czy da się to zrobić oraz ile jest przy tym przeróbek?
Obrazek

Cross, jak to pięknie brzmi...
Avatar użytkownika
squero381
Lubiący błoto
 
Posty: 43
Dołączył(a): 14 mar 2012, o 20:16
Lokalizacja: Węgorzewo
Motocykl: Yamaha XT 600 E 93r

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez qpa » 26 mar 2012, o 13:15

mechaniczny jak i elektroniczny bez większych problemów
qpa
Po ośki w błocie
 
Posty: 887
Dołączył(a): 12 lis 2010, o 18:31

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez dzekson » 26 mar 2012, o 13:26

squero381 napisał(a):Witam, mam pytanie otóż w moim Xt oryginalnie są 4 kontrolki. Chciałbym w ich miejsce wstawić obrotomierz i tu moje pytanie czy da się to zrobić oraz ile jest przy tym przeróbek?


wstawisz elektroniczny na pewno, sygnał będzie brany z przewodu WN lub nieco ingerując w elektronikę - z modułu.
Przeróbek nie będzie dużo, ale to jest względne. Z mechanicznym to nie wiem czy się zmieści jakiś w to pudełeczko po
kontrolkach 2x3 cm,,,
Dopytam: masz zamiar zrobić samodzielnie taki wskaźnik czy wykorzystać jakiś gotowy i go po prostu dopasowac?
A jeżeli elektroniczny to czy analog czy cyfrowy?


qpa napisał(a):mechaniczny jak i elektroniczny bez większych problemów


a skąd weźmie sygnał do wersji mechanicznej?
dzekson
Po kostki w błocie
 
Posty: 262
Dołączył(a): 5 lut 2010, o 20:36
Lokalizacja: Rzrszów
Motocykl: XT600E '99 / XL650V '00

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez qpa » 26 mar 2012, o 14:08

z wałka rozrządu? zdejmujesz zaślepkę i wkładasz napęd ;]
qpa
Po ośki w błocie
 
Posty: 887
Dołączył(a): 12 lis 2010, o 18:31

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez dzekson » 26 mar 2012, o 15:14

ale ów "napęd" trzeba mieć albo zakupić (koszt?) i chyba łatwo o to nie jest,,,
i potem dedykowana linka do tego (znowu kasa), a z drugiej strony linka wejść musi na obrotomierz,
pytanie czy spasuje do jakiegoś kombinowanego?

Ja bym odpuścił taką opcję mechaniczną, zwłaszcza że linka a w zasadzie jej pancerz jest słabym punktem u XT -
kruszeje, łamie się i cieknie,,,
Najlepszy byłby wg mnie obrotomierz elektroniczny analogowy własnej konstrukcji, który można by ładnie
wkomponować w pudełko po kontrolkach.
squero381 właśnie, a co z kontrolkami? rezygnujesz z nich całkowicie?


qpa napisał(a):z wałka rozrządu? zdejmujesz zaślepkę i wkładasz napęd ;]
dzekson
Po kostki w błocie
 
Posty: 262
Dołączył(a): 5 lut 2010, o 20:36
Lokalizacja: Rzrszów
Motocykl: XT600E '99 / XL650V '00

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez sadek » 26 mar 2012, o 19:59

Do mechanicznego obrotomierza potrzebujesz: napęd (mam jakiś z xt), linkę, mocowanie zegarów, obrotomierz w którym są też kontrolki. Plus rozwiązania taki że masz oryginał i jak dobrze trafisz na alledrogo to wyjdzie taniej niż cyfrowy licznik.
sadek
Po kostki w błocie
 
Posty: 117
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 08:23
Lokalizacja: lks
Motocykl: TT 600S

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez qpa » 26 mar 2012, o 20:11

ja chętnie sie zamienię napęd za zaślepkę wiec już jedna rzecz Ci odpada ;]
qpa
Po ośki w błocie
 
Posty: 887
Dołączył(a): 12 lis 2010, o 18:31

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez dzekson » 26 mar 2012, o 21:46

założyciel tematu musi się określić co chce dokładnie mieć:
1. elektroniczny wskaźnik
2. mechaniczny akcesoryjny
3. mechaniczny oryginalny

ad 1) możliwości i wyboru sporo, brak części ruchomych=duża odporność i trwałość, można dość łatwo dodać kontrolki
ad 2) na 99% nie będzie mierzył prawidłowo gdyż nie będzie właściwego przełożenia. Raczej nie będzie możliwości podłączenia wszystkich kontrolek. Trudności z dopasowaniem do obudowy aby to jakoś wyglądało
ad 3) optymalne rozwiązanie, żarówki kontrolek bez przeróbek podejdą, ale nie da się tego zegara wprost umieścić w miejsce starego zestawu kontrolek

do 2) i 3) potrzeba będzie oryginalną przekładnię ślimakową w miejsce zaślepki na wałek rozrządu oraz linkę.
Z tym, że jak pisałem - wersja 2) może nie spasować się z końcówką linki no i może wskazywać głupoty przez niedobrane
przełożenia
dzekson
Po kostki w błocie
 
Posty: 262
Dołączył(a): 5 lut 2010, o 20:36
Lokalizacja: Rzrszów
Motocykl: XT600E '99 / XL650V '00

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez squero381 » 27 mar 2012, o 06:21

Zamierzam wstawić inny, oryginalny od XT'ka
Obrazek

Cross, jak to pięknie brzmi...
Avatar użytkownika
squero381
Lubiący błoto
 
Posty: 43
Dołączył(a): 14 mar 2012, o 20:16
Lokalizacja: Węgorzewo
Motocykl: Yamaha XT 600 E 93r

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez squero381 » 27 mar 2012, o 06:22

dzekson napisał(a):ale ów "napęd" trzeba mieć albo zakupić (koszt?) i chyba łatwo o to nie jest,,,
i potem dedykowana linka do tego (znowu kasa), a z drugiej strony linka wejść musi na obrotomierz,
pytanie czy spasuje do jakiegoś kombinowanego?

Ja bym odpuścił taką opcję mechaniczną, zwłaszcza że linka a w zasadzie jej pancerz jest słabym punktem u XT -
kruszeje, łamie się i cieknie,,,
Najlepszy byłby wg mnie obrotomierz elektroniczny analogowy własnej konstrukcji, który można by ładnie
wkomponować w pudełko po kontrolkach.
squero381 właśnie, a co z kontrolkami? rezygnujesz z nich całkowicie?

Co do kontrolek, w oryginalnych obrotomierzach są zamontowane



qpa napisał(a):z wałka rozrządu? zdejmujesz zaślepkę i wkładasz napęd ;]
Obrazek

Cross, jak to pięknie brzmi...
Avatar użytkownika
squero381
Lubiący błoto
 
Posty: 43
Dołączył(a): 14 mar 2012, o 20:16
Lokalizacja: Węgorzewo
Motocykl: Yamaha XT 600 E 93r

Następna strona

Powrót do XT - Innowacje i udoskonalenia...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość