Montowanie obrotomierza

Forum poświęcone modyfikacjom XT.

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez squero381 » 27 mar 2012, o 06:31

Ogólnie miałem na myśli zamontowanie tak, aby wszystko było w oryginale(obrotomierz z kontrolkami). Ale z tego co podpowiedzieliście, to łatwe to nie będzie. Póki co odpuszczam, pomyślę nad tym rozwiązaniem zimą, gdy będzie więcej czasu i funduszy :)

Dzięki wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi :goodjob:
Obrazek

Cross, jak to pięknie brzmi...
Avatar użytkownika
squero381
Lubiący błoto
 
Posty: 43
Dołączył(a): 14 mar 2012, o 20:16
Lokalizacja: Węgorzewo
Motocykl: Yamaha XT 600 E 93r

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez ArturS » 27 mar 2012, o 06:38

Ten pieruński oryginalny ślimak mimo dwóch uszczelnień lubi pluć olejem. W zeszłym tyg. przerobiłem go na ogólnodostępne simeringi, bo yamahowskie to jakieś dziwadła niedostępne w zwykłym sklepie (w dwóch próbowano mi dobrać). W końcu musiałem przerobić i obudowę ślimaka jak i jeden wałek. Używki allegrowe 50-150zł też nie wiadomo ile pożyją bez dodatkowych modów. U mnie wyciek był na tyle mocny, że po cylindrze spływała kropla po kropli prosto na kolektor. Nie podoba mi się ten mechaniczny patent :klnie:
Avatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
 
Posty: 2225
Dołączył(a): 9 lis 2011, o 07:24
Lokalizacja: Zabrze
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez squero381 » 27 mar 2012, o 07:24

No ok, ale mówisz o takim samym montowaniu co robi yamaha? Jeśli zamontowany był obrotomierz przez producenta to też ciekło?
Obrazek

Cross, jak to pięknie brzmi...
Avatar użytkownika
squero381
Lubiący błoto
 
Posty: 43
Dołączył(a): 14 mar 2012, o 20:16
Lokalizacja: Węgorzewo
Motocykl: Yamaha XT 600 E 93r

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez squero381 » 27 mar 2012, o 07:36

dzekson napisał(a):założyciel tematu musi się określić co chce dokładnie mieć:
1. elektroniczny wskaźnik
2. mechaniczny akcesoryjny
3. mechaniczny oryginalny

ad 1) możliwości i wyboru sporo, brak części ruchomych=duża odporność i trwałość, można dość łatwo dodać kontrolki
ad 2) na 99% nie będzie mierzył prawidłowo gdyż nie będzie właściwego przełożenia. Raczej nie będzie możliwości podłączenia wszystkich kontrolek. Trudności z dopasowaniem do obudowy aby to jakoś wyglądało
ad 3) optymalne rozwiązanie, żarówki kontrolek bez przeróbek podejdą, ale nie da się tego zegara wprost umieścić w miejsce starego zestawu kontrolek

do 2) i 3) potrzeba będzie oryginalną przekładnię ślimakową w miejsce zaślepki na wałek rozrządu oraz linkę.
Z tym, że jak pisałem - wersja 2) może nie spasować się z końcówką linki no i może wskazywać głupoty przez niedobrane
przełożenia



czyli najpewniejszym rozwiązaniem z tego co rozumiem byłoby zamontowanie elektronicznego obrotomierza? (jeżeli chciałbym zamontować mechaniczny to możliwe są wycieki oleju, jak kolega napisał jest to dość kłopotliwe i trudne do usunięcia)
Obrazek

Cross, jak to pięknie brzmi...
Avatar użytkownika
squero381
Lubiący błoto
 
Posty: 43
Dołączył(a): 14 mar 2012, o 20:16
Lokalizacja: Węgorzewo
Motocykl: Yamaha XT 600 E 93r

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez ArturS » 27 mar 2012, o 07:46

squero381 napisał(a):No ok, ale mówisz o takim samym montowaniu co robi yamaha? Jeśli zamontowany był obrotomierz przez producenta to też ciekło?

Tam są dwa oringi (jeden na lince) i dwa simeringi. O ile oring to sprawa prosta, o tyle simeringi wyrabiają się dość szybko. Znajomy przestrzegał żebym się od razu po zakupie XT tym zainteresował, bo w dwóch przypadkach spotkał się z problemem dość mocnego gubienia oleju, oczywiście gdzieś w trasie (Tunezja i Maroko) :lol: Jeśli więc kupić używkę to najlepiej osobiście, albo niech sprzedawca zrobi fotę przynajmniej jednej z osi, bo jedną wyjąć się da, drugą blokuje wewnętrzny simering. U mnie są dość mocne wżery - za czasów kiedy uszczelnienie było sprawne jakoś się tam dostała wilgoć i trochę zjadła mechanizm. Zapewne kolejnym razem już nie będę reanimował tylko szukał używki, ale z głową, żeby takiego samego złomu nie dostać.
Avatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
 
Posty: 2225
Dołączył(a): 9 lis 2011, o 07:24
Lokalizacja: Zabrze
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez dzekson » 27 mar 2012, o 09:36

squero381 napisał(a):czyli najpewniejszym rozwiązaniem z tego co rozumiem byłoby zamontowanie elektronicznego obrotomierza? (jeżeli chciałbym zamontować mechaniczny to możliwe są wycieki oleju, jak kolega napisał jest to dość kłopotliwe i trudne do usunięcia)



To moja opinia, ale wydaje się po tym wszystkim co tu zostało napisane, że wersja elektroniczna będzie "najbezpieczniejsza" pod warunkiem, że spełni Twoje oczekiwania estetyczne.

Potwierdzam to co ArturS pisał, że wycieki spod tej przekładni są - łagodnie mówiąc - upierdliwe, też to przerabiałem,,,

A oryginalny zegar obrotomierza wymaga łoża z nowszej wersji XT, nie jestem pewien czy ono z kolei spasuje w miejsce starego. Nawet jeśli tak, to znowu oprócz samego zegara musiałbyś zakupić samo takie łoże lub, co będzie chyba łatwiejsze, komplet licznikowy - czyli razem z prędkościomierzem.
Znowu koszty rosną, a ostateczny efekt, mimo że jak w oryginale, to z czasem może lekko irytować wyciekami oleju i pękająca linką (bo ona na bank będzie zamiennikiem)
Odpuść sobie tą opcję,,,
dzekson
Po kostki w błocie
 
Posty: 262
Dołączył(a): 5 lut 2010, o 20:36
Lokalizacja: Rzrszów
Motocykl: XT600E '99 / XL650V '00

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez squero381 » 27 mar 2012, o 18:01

Po Waszych postach jak napisałem wyżej - odpuszczam, a w przyszłości zamontuję elektroniczny :) Tak na marginesie wpadłem na pomysł, aby zamienić bak akcesoryjny Acerbisa 23l na oryginalny. Może ktoś chętny?
Obrazek

Cross, jak to pięknie brzmi...
Avatar użytkownika
squero381
Lubiący błoto
 
Posty: 43
Dołączył(a): 14 mar 2012, o 20:16
Lokalizacja: Węgorzewo
Motocykl: Yamaha XT 600 E 93r

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez grunder » 27 mar 2012, o 19:20

wyślij foty jak wygląda w jakim stanie itp
grunder
Lubiący błoto
 
Posty: 44
Dołączył(a): 29 paź 2011, o 15:39
Motocykl: Yamaha XT 600 3TB

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez hondzior » 16 sty 2018, o 20:20

Jak ktoś ma czas i trochę pojęcia o elektronice to polecam przeróbkę na elektroniczny obrotomierz. Fajnie tu chłopaczek to opisał. Tylko najgorzej jest dostać się do środka. Resztą będzie chyba taka sama w każdym XT. Jeżeli się mylę to proszę poprawić. A tu link
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3336741.html
Avatar użytkownika
hondzior
Po kostki w błocie
 
Posty: 141
Dołączył(a): 7 sie 2015, o 19:16
Lokalizacja: Mordor
Motocykl: yamaha xt600 2KF

Re: Montowanie obrotomierza

Postprzez Gacek » 17 sty 2018, o 09:29

Hondzior jak byś uwazniej śledzil forum to byś zauwazył ten temat :) http://forum.yamahaxt.pl/viewtopic.php?f=18&t=3931
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Avatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
 
Posty: 4542
Dołączył(a): 2 paź 2010, o 17:12
Lokalizacja: SB
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Poprzednia strona

Powrót do XT - Innowacje i udoskonalenia...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron