---
czas pochwalić się moim nowym projektem

Żywot silnika w moim 43F dobiegał końca, zaczął pobierać olej w dużych ilościach, sprzęgło się kończyło, kompresja spadła, moc również - krótko mówiąc przyszedł czas na remont lub sprzedaż.
Jako, że w tym sezonie większość kilometrów nawinąłem po czarnym bo Maziemu urodził się Junior i nie było z kim latać po lesie więc zacząłem się zastanawiać czy by nie spróbować sprzedać XT i poszukać czegoś nastawionego bardziej na asfalt.
Wiadomo, musi być enduro. XTZ660 - osiągi porównywalne do XT ale waga dużo większa, odpada. Super Tenere - zawsze mi się podobała, piękny motocykl ale ciężki i paliwożerny, odpada. Afryka - świetne moto ale przereklamowane przez co ceny z kosmosu, odpada. Transalp - chyba najlepszy wybór ale bez gruntownych modyfikacji paskudny, odpada.
Którejś niedzieli wybraliśmy się wraz z Tatem i Mazim na małą wycieczkę po roztoczu, akurat wyszło tak, że Mazi leciał moim 43F a ja jego 1VJ. Po zrobieniu 200km na 1VJ stwierdziliśmy wspólnie we 3, że 1VJ to świetny motocykl!
Mazi chciał sprzedać 1VJ i kupić coś lżejszego do towarzystwa dla Transa, ja chciałem sprzedać 43F i kupić coś wygodniejszego na dłuższe wyjazdy po czarnym ale jednocześnie nadającego się do polatania po lesie i szutrach. Głównie jeżdżę sam, budowę XT znam dość dobrze, charakterystyka singla mi odpowiada - 1VJ powinno spełnić moje oczekiwania w 100%.
Po chwili zastanowienia doszliśmy do wniosku, że zamienimy z Mazim na motocykle. Ja biorę 1VJ a on moje 43F. Warunek zamiany jeden - silnik z 1VJ przekładam w ramę 43F bo jest on w dobrym stanie i rwie glebę okrutnie a mój z 43F wymaga sporych nakładów finansowych i gruntownego remontu. Po kilku dniach wziąłem się do pracy.
W ramie 43F zawitał silnik z 1VJ i teraz jest to motocykl Maziego

---
Następnie przyszedł czas na 1VJ. Plan jest prosty - rozebrać wszystko w drobny mak, posprawdzać, wymienić co trzeba, złożyć i cieszyć się jazdą

Punkt wyjściowy, tak wyglądał motocykl przed przystąpieniem do pracy nad nim:
ALBUM: https://plus.google.com/photos/11463318 ... erid=gplp0
Temat będę powoli uzupełniał bo już trochę ruszyłem z robotą