rozrząd

Forum dotyczące nadwozia, zawieszenia, układu hamulcowego, napędowego, ogumienia i innych podzespołów nie związanych z silnikiem.
ODPOWIEDZ
MasyMasy90
Czyścioch
Posty: 2
Rejestracja: 03 lip 2022, 16:11
Motocykl: Yamaha xt 600 2kf
Lokalizacja: Człuchów

rozrząd

Post autor: MasyMasy90 »

Witam :)
co ile km wymieniamy rorząd w xt 600 2kf ?
Czy wymiana jest bardzo skomplikowana ?
Jestem nowy z tematem...patrzac po forach pisza o zakuciach,sciaganiu silnika it...
jako żółtodziób prosze o czarno na białym :D
pozdrawiam :biker:
XarturX600
Czyścioch
Posty: 17
Rejestracja: 12 lip 2022, 11:06
Motocykl: Yamaha XT 6002kf

Re: rozrząd

Post autor: XarturX600 »

Wymiana jest dość prosta wystarczy ściągnąć dekiel zapłonu ściągnąć koło magnesowe potrzebny ściągacz możesz kupić lub dorobić ściągasz bak dekiel zaworowy i ustawiasz gmp na zębatce rozrządu masz kropkę i 2 kreski 2 kreski wzdłuż płaszczyzny głowicy i kropka na godzinę 12sta jeszcze na zębatce z wału masz kropkę i na karterze taka jakby strzałeczke i tam też to się pokrywa jak ustawisz górę dobrze dla pewności możesz sprawdzić przez wykręcenie świecy i metoda na śrubokręt później już wykrecasz nakrętkę na napinaczu łańcuszka rozrządu żeby poluzowały się łańcuszek i już ściągasz łańcuszek a co do zmiany to najlepiej poprostu sprawdzić ile ząbków napięcia zostało na napinaczu łańcuszka
XarturX600
Czyścioch
Posty: 17
Rejestracja: 12 lip 2022, 11:06
Motocykl: Yamaha XT 6002kf

Re: rozrząd

Post autor: XarturX600 »

XarturX600 pisze: 26 lip 2022, 08:38 Wymiana jest dość prosta wystarczy ściągnąć dekiel zapłonu ściągnąć koło magnesowe potrzebny ściągacz możesz kupić lub dorobić ściągasz bak dekiel zaworowy i ustawiasz gmp na zębatce rozrządu masz kropkę i 2 kreski 2 kreski wzdłuż płaszczyzny głowicy i kropka na godzinę 12sta jeszcze na zębatce z wału masz kropkę i na karterze taka jakby strzałeczke i tam też to się pokrywa jak ustawisz górę dobrze dla pewności możesz sprawdzić przez wykręcenie świecy i metoda na śrubokręt później już wykrecasz nakrętkę na napinaczu łańcuszka rozrządu żeby poluzowały się łańcuszek i już ściągasz łańcuszek a co do zmiany to najlepiej poprostu sprawdzić ile ząbków napięcia zostało na napinaczu łańcuszka
Ja zakładałem to na silniku w ramie i na fabrycznie zakutym łańcuchu rozrządu firmy morse
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Posty: 2478
Rejestracja: 01 paź 2010, 19:29
Motocykl: Było TT600S 4GV
Jest KTM 690 Duke ''11
Lokalizacja: Wrocław

Re: rozrząd

Post autor: Pawlo »

Poza tym co powyżej to ściągnij sobie serwisówkę do swojego modelu, tam jest wszystko pięknie opisane :arrow: http://forum.yamahaxt.pl/viewtopic.php?t=4758
Rozkuty łańcuch można przeciągnąć bez ściągania koła z wału, ale samo zakucie wymaga już pewnych umiejętności.
Obrazek
ODPOWIEDZ